Sange fra en Ø

29. apr '17 kl. 17:00

Den Sorte Diamant

Se rabatmuligheder

Sange fra en Ø

Sange fra en Ø

DR VokalEnsemblet får selskab af musikere fra DR SymfoniOrkestret, når de sammen med Marcus Creed præsenterer fire vigtige værker af tre moderne mestre. Med to stærke Henze-værker som ramme møder vi Nonos musikalske hyldest til tavsheden og Ligetis virtuose og varierede korfantasier.

Den store tyske komponist Hans Werner Henze var hele livet dybt politisk engageret, efter at han som barn var blevet tvunget til at marchere i Hitlerjugend. Hans Lieder von einer Insel (’Sange fra en ø’) er skrevet til tekster af komponistens nære veninde og politiske mentor, Ingeborg Bachmann. Hun bestyrkede Henzes pacifistiske, venstreorienterede synspunkter – synspunkter, som også finder kraftfuldt udtryk i værket Orpheus behind the wire (‘Orfeus bag pigtråden’), hvor musikeren fra den antikke Orfeus-myte omplantes til koncentrationslejrenes Holocaust.

Mellem de to Henze-værker kan vi opleve italienske Luigi Nonos Sarà dolce tacere, som udspringer af den idé, at tavshed – nogle gange – er den smukkeste reaktion på skønhed og glæde.

György Ligetis tre fantasier til tekster af den tyske romantiker Friedrich Hölderlin er skrevet, da digteren var mentalt ustabil og ofte usammenhængende. Musikken er med sine lynhurtige stemningsskift både chokerende, rasende og fuld af ømhed og patos. Ligeti selv beskrev sit værk som “dybt emotionelt, lydmalende og eksalteret”. De tre fantasier kræver den højeste grad af virtuositet af sangerne og står som et mesterværk i moderne kormusik.

Program
Ensembler

Musikere fra DR SymfoniOrkestret, DR VokalEnsemblet

Dirigent

Marcus Creed

Henze

Lieder von einer Insel

Ligeti

Drei Phantasien nach Friedrich Hölderlin

Luigi Nono

Sarà dolce tacere

Henze

Orpheus behind the Wire