0Din kurv er tom

Anne-Sophie Mutter: Min violin er som en løvinde

Verdensstjernen Anne-Sophie Mutter valgte sin Stradivarius i en lufthavn – og på en god dag kan hun få den til at gøre næsten hvad som helst. Se hende fortælle om sit sjældne instrument og om sine allerførste oplevelser med musik.

– Det var som et déja-vu, siger violinisten Anne-Sophie Mutter. Hun taler om den allerførste violin, hun fik lov til at holde som 5-årig. Da hun lagde den op på skulderen, føltes det helt rigtigt – som et puslespil, der endelig faldt på plads.

Op til Anne-Sophie Mutters koncert i DR Koncerthuset har hun sagt ja til at møde husets chef, Kim Bohr, til en personlig snak om sit liv som musiker.

Hun fortæller både om sine allerførste oplevelser med klassisk musik og jazz, og om hvordan hun senere fandt den sjældne Stradivarius, som er blevet hendes livsledsager.

Se interviewet her:

Inspireret af jazz og Menuhin

Det var violinens særlige klang, der fik Anne-Sophie Mutter til at vælge violinen som sit instrument, da hun kun var 5 år:

– Mine forældres bryllupsgave til hinanden var en LP med Mendelssohns og Beethovens koncerter med Yehudi Menuhin. Den spillede de både nat og dag – sammen med en hel masse jazz. På den måde blev jazzen allerede meget tidligt en vigtig inspiration for mig, og samtidig blev jeg så fascineret af violinklangen, at jeg forlangte at få en violin. Det var sådan, katastrofen begyndte, griner hun.

Valgte sin violin i lufthavnen

Mange år senere, da Anne-Sophie Mutter var blevet en berømt violinist, var hun på jagt efter det helt rigtige instrument. Og tiøren faldt, da hun prøvede den såkaldte ‘Lord Dunn Raven’ Stradivarius fra 1710. Det foregik i et lille lokale i lufthavnen i Nice, hvor hun havde aftalt at mødes med en berømt violinbygger for at prøve violinen.

– Vi gik ind i et lille rum, bare os to og violinen. Jeg behøvede kun at spille ganske lidt for ham, før han udbrød: ‘Vidunderligt! Den kan du roligt købe,’ fortæller Anne-Sophie Mutter, og antyder samtidig at købesummen var lidt af en mundfuld.

– Min violin har en kraft som en løvinde. Den dybe G-streng klinger kraftigt nok til at trænge igennem et helt orkester, og det har man brug for som solist. Jeg føler virkelig, at jeg har fundet en livsledsager i min ‘Lord Dunn Raven’, siger hun.

– På den ene side bliver jeg inspireret af mit instrument. Men omvendt sker det nogle gange, at jeg får noget ud af instrumentet, som det slet ikke burde kunne. Så kan man sige, at det er mig, der inspirerer violinen.

Vil du opleve Anne-Sophie Mutter spille på sin sjældne Stradivarius, kan du lytte med, når hun kommer til København med sit eget strygerensemble lørdag den 13. november.

Læs mere om koncerten med Anne-Sophie Mutter og Mutter’s Virtuosi

 

 

 

Gode adventsrabatter

Til store oplevelser og adgang til eksklusive tilbud