DR Koncerthuset og Covid-19 - Klik for at læse mere
X Created with Sketch.
0Din kurv er tom

Beethoven kloden rundt

Over hele verden fejres Beethoven i 2020 – fra fødebyen Bonn over Wien til store globale og digitale satsninger. Læs om de mange internationale jubilæumsmarkeringer her.

I sin levetid havde Beethoven næppe have forestillet sig, at han i 2020 ville blive fejret i Japan, Brasilien, Island og Sydafrika. Men sådan ser verden ud i dag, og Beethovens musik har aldrig haft større udbredelse end nu, hvor fejringen af hans 250-års fødselsdag når kloden rundt.

I Bonn, hvor Beethoven blev født i 1770, har fødselsdagen allerede været i gang længe – selvom fejringen er blevet præget af den verdensomspændende corona-situation.

Den indre by er helt indpakket i Beethoven med 700 guld-grønne Beethoven-statuer opstillet sammen med digitale multimediestoppesteder, der danner en officiel Beethoven-rute. Beethovens fødehjem er blevet renoveret og genåbnede i 2019.

Den samlede tyske Beethoven-fejring kan følges på www.bthvn2020.de – forkortelsen af Beethovens navn BTHVN dækker de tyske ord for hans facetter: Borger, Komponist, Humanist, Visionær, Naturelsker.

I Østrigs hovedstad Wien synes man i høj grad også, at Beethoven er deres, for der boede han, fra han var 21 år og indtil sin død. Her finder man hans hus og hans gravsted.

Musikbyen Wien har søsat en omfattende Beethoven-fejring, hvor man hylder ham som europæer, revolutionær og ”Wahlwiener”, dvs. tilflytter, der ønskede at blive wiener. Der har været planlagt Beethoven-koncerter nonstop med byens utallige orkestre og ensembler, og rygtet siger, at det hemmeligholdte program for Wiener Filharmonikernes Nytårskoncert i 2020 vil indeholde musik af Beethoven, hvad det ellers aldrig gør.

Nogle musikere tager sagen i egen hånd. Den amerikanske dirigent Marin Alsop skulle i løbet af året  have rejst verden rundt for at opføre Beethovens 9. Symfoni på alle fem kontinenter – hver opførelse sunget på det pågældende lands eget sprog. Det er dog ikke alle koncerterne, der har kunnet gennemføres pga. Covid-19 situationen.

Pianisten Boris Giltburg er for åben skærm i færd med at indstudere og opføre alle Beethovens 32 klaversonater – man kan følge med og opleve hans fortolkninger på www.beethoven32.com.

Et særligt initiativ er en global markering af Symfoni nr. 6, Pastoralesymfonien, hvor Beethoven priser naturens skønhed. På FN’s Verdensmiljødag 5. juni var der masseopførelser af symfonien kloden rundt for at gøre opmærksom på klimaforandringerne. Se meget mere om projektet på www.pastoralproject.org!

Foretrækker man at fejre Beethoven i sin sofa, kan man i sine højtalere eller hovedtelefoner høre hver eneste node, Beethoven skrev. Alle hans kompositioner er indspillet, og i anledning af fødselsdagen har hele tre pladeselskaber, Deutsche Grammophon, Naxos og Warner, udgivet nye samlinger med hvad de hver anser for ”Beethovens samlede værker”.

Det løber op i mere end 600 stykker musik, hvis man inkluderer både småting og ufuldendte skitser – stykker, som Beethoven aldrig havde forestillet sig, at nogen ville interessere sig for. Hverken i fødebyen Bonn eller i Japan eller Sydafrika! Men sådan fejrer verden den store komponist: Han er for alle, og vi vil have det hele med…

Også DR Symfoniorkestret har en stærk indspilning på det internationale Beethoven-marked, nemlig de samlede optagelser af alle ni symfonier med den afdøde chefdirigent Rafael Frühbeck de Burgos.

Se DR Symfoniorkestrets DVD-boks med alle Beethovens symfonier her