0Din kurv er tom

DR Big Band: Aldrig har jeg følt mig så jazzet

Hvornår har du sidst følt dig allermest jazzet? Tag med DR Big Band en tur ned af memory lane, når de ser tilbage på Københavns bugnende jazzhistorie. Du får også en forsmag på, hvad der er i vente, når de selv optræder med Jazz Guld og med Marius Neset til Copenhagen Jazz Festival 8. og 13. juli.

Copenhagen Jazz Festival er officielt skudt i gang, og allerede nu kan man fornemme, hvordan hele byen summer af jazz. Sådan har det været siden 1970’erne, da festivalen tog form i en af Europas mest pulserende jazzhovedstader.
De fleste danske jazz-entusiaster i Danmark har garanteret deres helt eget arsenal af anekdoter med rødder i festivalens bugnende arkiver.

– Jeg var der ikke selv, men jeg har ladet mig fortælle, at John Scofield slæbte Michel Petrucciani – altså bar ham rundt i det københavnske jazz-natteliv, fortæller Søren Frost, der spiller trommer i DR Big Band.

For trompetist Thomas Kjærgaard var det en hæsblæsende dag i hælene på en af hans helt store inspirationskilder, der træder klarest frem.

– Det må være 20 år siden. Der var jazzfestival, og jeg jagtede Jens Winthers Quintet rundt i byen. Først spillede de ét sted, så tumlede jeg efter dem, og så spillede de ét sted, fortæller han og fortsætter:

– Jeg sad bare og glanede på Jens Winther og hørte ham spille det ene sted efter det andet. Den dag glemmer jeg aldrig. Jeg har aldrig følt mig så jazzet i hele mit liv som den gang.

Så da Thomas Kjærgaard for et års tid siden fik mulighed for at købe Jens Winthers trompet, skulle der ikke meget betænkningstid til.

– Den har jeg haft stor fornøjelse af. Gode gamle Jens Winther.

Thad Jones’ hyldest til Armstrong

DR Big Band tager en god tur ned af Mamory Lane, når de 8. juli spiller Jazz Guld i DR Koncerthuset. Her har de blandt andet numre af deres tidligere kapelmester Thad Jones på programmet. Og særligt et af dem vækker begejstring: The Farewell.

– Det er et af mine yndlingsnumre. Det er verdens fedeste trompet-intro, udbryder Annette Saxe, der spiller basun.

Trompetist Thomas Kjærgaard er bestemt ikke uenig:

– Det er jo også et hardcore bigband-nummer. Det er pragtfuldt. En fest uden lige!

The Farewell er tredje nummer på albummet Suite For Pops, et hyldestalbum til Louis Armstrong efter hans død.

– Så The Farewell er der, hvor Louis bliver skudt op til englene, fortæller trommeslager Søren Frost, og fortsætter:

– I New Orleans holder man en fest, når folk dør. Så The Farewell er en fejring af Louis Armstrong.

Lidt Grieg, lidt Garbarek og lidt bebop

Også d. 13. juli træder DR Big Band på scenen i DR Koncerthuset. Denne gang sammen med det norske stortalent Marius Neset, der bredt betegnes som en af vores tids mest indflydelsesrige talenter på jazzscenen.

Det er ikke første gang, han spiller med DR Big Band, men gensynet er glædeligt, især for basunist Annette Saxe.

– Jeg kommer selv fra Norge ligesom ham, og jeg kan tydeligt høre referencer til norsk folkemusik og Grieg, men også til Garbarek og diverse bebop-saxofonister. Han har virkelig en unik stemme, som vinder stor genklang hos mig, fortæller hun.

Marius Neset er opflasket med den norske komponist og pianist Edvard Grieg. Hans mor var klassisk pianist, og spillede gerne værker af den norske komponist i hjemmet.

I 2016 blev Marius Neset anerkendt af det legendariske DownBeat magazine som en af de 25 navne, de mente skulle tegne fremtiden for jazz.

– Det kan man godt glæde sig til, hvis man har købt billet – eller køber billet, opfordrer Søren Frost til sidst.

Få en forsmag på, hvad der er i vente, når de selv optræder med Jazz Guld og med Marius Neset til Copenhagen Jazz Festival 8. juli og 13. juli.

DR Koncerthuset danner igen ramme om nogle af Copenhagen Jazz Festivals absolutte hovednavne. Dette års udgave af Copenhagen Jazz Festival finder sted den 1.-24. juli 2021. Udover DR Big Band kan du opleve mange andre danske hovednavne

Læs mere om Copenhagen Jazz Festival 2021

Tilmeld dig nyheder

Gå ikke glip af gribende oplevelser, gode historier og storslåede koncerter