0Din kurv er tom
Aflyst

Carla Bley Trio

7. jul '18 kl. 20:00

Studie 2

Carla Bley Trio

Event er afholdt

Carla Bley Trio

Komponist og pianist Carla Bley har været en central figur i udviklingen af den moderne amerikanske jazz i seks årtier, for hvilket hun forrige år blev hædret som NEA Jazz Master. Den 7. juli lægger hun vejen forbi DR Koncerthuset i selskab med sin magiske ECM-trio med bas-ikonet Steve Swallow og saxofonist Andy Sheppard.

Den nu 81-årige Carla Bleys vej til musikken begyndte som for så mange andre i et hjem med klaver. Hendes far, klaverlærer og kirkekorsdirigent Emil Borg, opfordrede den unge Bley (født: Lovella May Borg) til at rette blikket mod både sang og klaver. I 1953 flyttede den blot 17-årige Lovella Borg fra fødebyen Oakland, Californien til det pulserende, efterkrigsprægede New York.

“I just wanted everything to be bad and wrong and different and just as forbidden as possible”, fortalte hun om sine formative år på den amerikanske østkyst til et interview med New York Times i anledning af hendes 80 års fødselsdag i 2016. Et af de “forbudte” steder var jazzen. Bley opsøgte hurtigt den senere legendariske jazzklub Birdland, hvor hun som cigaretsælgende servitrice stødte på den canadiske free- og avantgardejazz-pioner og pianist Paul Bley (1932-2016). Hun turnerede i en periode med ham under kunstnernavnet Karen Borg – først i 1957 blev de gift, og forvandlingen til Carla Bley var fuldendt.

Carla Bleys senere virke som komponist og arrangør skyldes ikke mindst netop Paul Bley, der opfordrede hende til at komponere til ham. Hun vandt stor anerkendelse for værker som bl.a. “Escalator over the Hill”, en tredobbelt jazzopera, og Charlie Haden’s “Liberation Music Orchestra”, og hendes kompositioner er vidtrækkende takket være utallige musikalske samarbejder med navne som Gary Burton, Robert Wyatt, Art Farmer, George Russell, John Scofield, Nick Mason og mange andre.

Som komponist og arrangør er Carla Bleys karriere uden sidestykke, idet hun har været en del af udviklingen af den komponerede moderne jazz siden 60’erne – og eksperimenterende musik for både store orkestre, klassisk musikere, soundtracks og mindre jazzgrupper. Hendes nærmeste slægtskaber som komponist finder man hos enere som Thelonious Monk, Miles Davis og Erik Satie. Carla Bleys musik er siden 1972 blevet udgivet eksklusivt af pladeselskabet WATT Records – et søsterselskab af tyske ECM stiftet af eksmanden og musikfællen Michael Mantler foruden Bley selv.

Med sin nuværende mangeårige trio, bassist og ægtemand Steve Swallow og saxofonist Andy Sheppard, udforsker Carla Bley sine egne minimalistisk-melankolske kompositioner i et enestående, på én gang både stemningsmættet og skarpt optegnet, altid intenst lyrisk lydunivers. De anmelderroste plader “Trios” (2014) og “Andando el Tiempo” (2016) er den foreløbigt seneste dokumentation af gruppens unikke sammenspil og Bleys henholdsvist blot anden og tredje plade på ECM med stifteren Manfred Eicher som producer.

Det er netop denne konstellation, du kan se frem til at opleve i DR Koncerthusets smukke Studie 2 lørdag den 7. juli under den 40. jubilæumsudgave af Copenhagen Jazz Festival.

 

Studie 2

Vil du gerne vide mere om vores flotte Studie 2? Her kan du trykke dig videre til studiets univers, og bl.a. se arrangementer og google view.

Mere

Nyhedsmails om DR Koncerthuset

Gå ikke glip af de seneste nyheder om bands, kunstnere og DR Koncerthuset. Læs mere om, hvordan du tilmelder dig til DR Koncerthusets nyhedsmail.

Mere

Værd at vide før din koncert

Skal du hurtigt have styr på alt det praktiske før din næste koncertoplevelse? Her kan du læse al information, som er relevant før, under og efter din koncert.

Mere

Sociale medier

Koncerten starter ofte foran skærmen for mange af os – og DR Koncerthuset ser selvfølgelig med og vil gerne dele jeres allerbedste koncertoplevelse. Læs mere om brug af sociale medier

Mere

DR Koncerthusets Kundecenter

Læs mere om DR Koncerthusets Kundecenter, hvor du kan få informationer om åbningstider, hittegods og kontakt til kundercenteret.

Mere

Garderobe og tasker

I DR Koncerthuset er der både bemandede og ubemandede garderober. Læs mere om vores garderober.

Mere

Tilgængelighed

Her kan du læse mere om DR Koncerthusets tilgængelighed for handicappede, både i forhold til parkering, offentlig transport og siddepladser i Koncertsalen.

Mere

Parkering og transport

Læs mere om DR Koncerthusets omkringliggende parkeringsmuligheder, samt muligheder for offentlig transport til og fra din koncert.

Mere

Antipasti inden koncerten?

Hvis du ikke har tid eller mulighed for til at nyde et besøg i DR Koncerthusets restaurant, kan du i stedet forudbestille en lækker Antipasti inkl. et glas vin, som vil stå klar i vores Barlounge område ved ankomst.

Forudbestil Antipasti menu her