0Din kurv er tom

Lys over Europa

18. jan '19 kl. 19:30

Trinitatis Kirke

Se rabatmuligheder

Lys over Europa

Event er afholdt

Lys over Europa

Oplev euforien, håbet og optimismen, der gennemstrømmede Europa efter 1. Verdenskrigs afslutning. DR VokalEnsemblet tager dig med på en musikalsk rejse til de nye nationer, som opstod med verdensfreden – fra Sibelius’ elskede Finland til blandt andet Kodálys Ungarn og Szymanowskys Polen.


I 2019 kan vi fejre 100-året for afslutningen af 1. Verdenskrig. En krig, som kom til at vende op og ned på verden, som man kendte den – og som fulgtes af en stærk tro på fremtiden og følelsen af en ny begyndelse.

Med verdensfreden fødtes en række nye europæiske nationer, som blev hyldet i kunsten og musikken, og mange af de værker, der blev skabt i årene efter verdensfreden står som mesterværker den dag i dag.

Den store polske komponist Karol Szymanowski skabte med sine udtryksfulde Kurpie-sange et af sine mest originale korværker. En mesterlig kombination af enkle polske folkemelodier og et stærkt kunstnerisk udtryk gør sangene til et af de kendteste korværker fra mellemkrigstiden.

En anden vigtig, ny nation var Ungarn, hvor Zoltán Kodály skabte sit eget tonesprog med dybe rødder i den ungarske folkemusik. I hans sangcyklus Mátra-billeder mødes stærke folkemelodier med farvestrålende klange og harmonier, som danner en smuk ramme om de karakteristiske ungarske folkeviser.

En lille senromantisk perle er Jean Sibelius’ Rakastava for mandskor, skrevet som et af komponistens første korværker på modersmålet finsk. Teksten kommer fra Kanteletar, en samling af folkelige, finske kærlighedsdigte, og den korte suite er blevet et af Sibelius’ mest elskede korværker.

Aftenen indrammes af to værker, som blev til i skyggen af 1. Verdenskrig. Max Regers smukke Nachtlied blev skrevet lige inden krigens slutning – naturligvis uden at komponisten kunne vide, hvor nær afslutningen faktisk var. Den engelske komponist Gabriel Jacksons suite Am Abend, som afrunder koncerten, er skrevet til en stærkt bevægende digtsamling af en tysk soldat i krigens skyttegrave.

Hent program

Max Reger

Nachtlied

Karol Szymanowski

af 6 Kurpian Lieder

Zoltan Kodaly

Mátrai képek

Bohuslav Martinů

Romance z pampelišek

Jean Sibelius

Rakastava (op 14)

Gabriel Jackson

Am Abend

Dirigent

Eamonn Dougan