Hvordan lyder musik, der ikke kan høres? Og lagres den musikalske oplevelse i kroppen, selvom ørerne ikke kan opfange den? Hvordan kunne Beethoven skrive nogle af sine mest geniale værker, efter han havde mistet hørelsen? Og hvad gør man, når man hører og sanser verden på en anden måde end ’normalen’. Disse spørgsmål har været inspirationskilde til at udvikle musikforestillingen For Døve Ører, der udvider vores forståelse af, hvad det vil sige at høre og lytte.
’For Døve Ører’ præsenteres af OperaNord og DR Musikariet.
For Døve Ører fører publikum ind i en gengivelse af kroppens resonansrum, hvor de ikke kun hører og mærker den musik, de omfavnes af, men også fornemmer den omverden, de er afskåret fra. Publikum udstyres med trådløse høretelefoner, hvorigennem de oplever forestillingens levende og indspillede musik. Undervejs manipuleres deres lydopfattelse, så de fx afskæres fra dele af værkets lydfrekvenser eller oplever nogle af de specielle overtoner, som hørehæmmede ofte registrerer i forbindelse med høje toner. Forestillingens forskellige lydopfattelser (el. lydsimuleringer) er skabt i samarbejde med forskere fra DTU.
Musikken til For Døve Ører skabes af sopran Katinka Fogh Vindelev, i samarbejde med de to hørehæmmede sangere: den 16-årige døvfødte pige Lova Heick, som har en helt speciel evne til at omforme de lydfrekvenser, hun registrerer i kroppen til en ren stemme, hun ikke selv kan høre, og den garvede 70-årige rocksanger Lotte Rømer, der – på trods af et svært høretab og tinnitus – stadig kan synge rent, da hendes krops muskulære hukommelse gør det muligt for hende at gengive tonerne. De tre sangere bringer hver deres lydverden og genrebegreb ind i forestillingen, der spænder fra pop over rock til klassisk musik. Forestillingens tekst er inspireret af sangernes beretninger og skrives af Ida Marie Hede. Desuden medvirker Sara Nigard Rosendal (slagtøj), Katrine Grarup Elbo (violin), Tine Rehling (harpe) og Julius Ditlevsen (fløjte). Rasmus Juncker producerer lyd, Alex Christoffer Rasmussen laver video, Roe Ørslev skaber kostumerne og Zitta de Fries er bevægelsescoach. Forestillingen iscenesættes af Louise Beck.
Efter forestillingen inviteres publikum til en opsamling v. lektor Bastian Epp fra DTU. Til opsamlingen vil Bastian med sin ekspertise hjælpe os med at udfordre og udvide, hvad det vil sige at lytte til og opleve musik. Opsamlingen vil vare cirka 20 minutter, og der vil være mulighed for at stille spørgsmål opstået under forestillingen.
Tilmelding:
Book jeres billetter direkte her på hjemmesiden. Koncerterne er forbeholdt skoler.
Målgruppe: Udskoling, efterskoler og gymnasier
Skolekoncerten kan også opleves den 20. februar klokken 10.00. Læs mere her
Skolekoncerten kan også opleves den 20. februar klokken 12.00. Læs mere her
Skolekoncerten kan også opleves den 21. februar klokken 10.00. Læs mere her
Skolekoncerten kan også opleves den 21. februar klokken 12.00. Læs mere her
Skolekoncerten kan også opleves den 22. februar klokken 10.00. Læs mere her
For Døve Ører er støttet af: Statens Kunstfond, KODA Kultur, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Bikubenfonden, William Demant Fonden, Sonning Fonden og Dansk Skuespillerforbund.