0Din kurv er tom

Holland House møder DR SymfoniOrkestret

Den Reumert-vindende instruktør Jacob F. Schokking står bag et unikt møde mellem DR SymfoniOrkestret, musikteatret Holland House og to hold Grammy-vindende sangere i DR Koncerthuset den 31. maj.

Til daglig opererer de et godt stykke fra hinanden – både geografisk og kunstnerisk. Men i denne måned mødes fire af dansk musiklivs fyrtårne for første gang på scenen: DR SymfoniOrkestret, DR VokalEnsemblet, musikteatret Holland House og vokalgruppen Theatre of Voices.

Det er den Reumert-vindende instruktør Jacob F. Schokking, der står bag ideen om at samle de fire ”bands” for at kunne realisere en mangeårig drøm, nemlig opførelsen af to grænsebrydende musikdramatiske kultklassikere fra det 20. århundrede. Drømmen bliver til virkelighed torsdag den 31. maj i DR Koncerthusets Studie 2 som del af KLANG festivalen for ny musik og CPH Stage.

Kult og politik

De to kultværker, som kan opleves i Jacob Schokkings visuelle iscenesættelse 31. maj, er den italienske komponist Luciano Berios Laborintos II og hollænderen Louis Andriessens gennembrudsværk De Staat. Begge er stærkt politiske værker, som på hver deres originale måde bryder grænserne mellem klassisk koncert, opera og teater. Samtidig har begge værker fornemme litterære forlæg, nemlig henholdsvis Dantes Guddommelige Komedie og Platons Staten.

Jacob Schokking fortæller om sin vision bag forestillingen i DR Koncerthuset: ”De to værker af Berio og Andriessen er meget forskellige i deres udtryksform, men fællestræk for dem er en inspiration fra jazzens verden og en insisteren på at gøre ensemblet til stjernen. Det er et kunstpolitisk greb, der opløser det traditionelle hierarki mellem solist og akkompagnement – og netop derfor er det helt afgørende, at de medvirkende ensembler er på højeste kunstneriske niveau.”

Prisvindende kunstnere

Et blik på biografierne for de medvirkende i Holland House og DR SymfoniOrkestrets forestående topmøde viser, at publikum kan se frem til at opleve et musikalsk line-up ud over det sædvanlige. De to vokalgrupper, som medvirker i forestillingen, har amerikanske Grammy-priser og -nomineringer samt en lang række andre internationale priser på trofælisten. Det samme gælder den flere gange Reumert-vindene instruktør – for ikke at tale om DR SymfoniOrkestret selv.

Jacob Schokking fortæller: ”Den måske mest afgørende faktor for dette projekt kunne lykkes var at finde de musikalske samarbejdspartnere, der kunstnerisk og teknisk er i stand til – og har lyst til – at løfte en så krævende opgave. Hvad det angår er vi så heldige i Danmark, at vi har DR SymfoniOrkestret, DR VokalEnsemblet og Theatre of Voices, med musikere og sangere på internationalt topniveau. Det er legekammerater, som er værd at vente på!”

 

Medvirkende

DR SymfoniOrkestret

Theatre of Voices – Else Torp, Kate Macoboy, Laura Lamph, Signe Asmussen

DR VokalEnsemblet

Fortæller i Laborintus II: Demian Vitanza

Dirigent: Franck Ollu

Instruktør/scenograf – Jacob F. Schokking

Videodesign – Alexander F

Lysdesign – Peter Plesner

Videodans – Jeppe Kaas Vad og Sarah Hedegaard Pedersen

Om Holland House

Holland House blev i 1988 etableret i forbindelse med forestillingen Holland House på Østre Gasværk Teatret. Siden har Holland House udviklet sig til en driftig kulturvirksomhed, der producerer nyopsætninger, bl.a. flere bestillingsværker, ofte produceret i samarbejde med etablerede kulturinstitutioner, som Det Kongelige Teater, Aalborg Teater, Teater Svalegangen, Betty Nansen Teater, Østerbro Teater m.fl.

Holland Houses repertoire spænder bredt fra monologer til ensembleforestillinger, fra musikdramatik til ny dansk og udenlandsk dramatik. Blandt de væsentligste produktioner kan nævnes: Nuit Des Hommes af Per Nørgård, Manifest af Rolf Wallin, Stalingrad af Kim Helweg, NEITHER af Morton Feldman, Udsøgt Smerte af Sophie Calle, Frygt & Bæven af Roland Schimmelpfennig, BARCODE 01, 02 og 03 med div. komponister og senest KINDER K af Kristofer Blindheim Grønskag (2016) og Det som diktatoren ikke sagde af Mériam Bousselmi (2016)

Instruktør og scenograf Jacob F. Schokking er kunstnerisk leder af Holland House.

 

Om sangerne i Theatre of Voices

Else Torp har optrådt med bl.a. BBC Philharmonic, Scottish Chamber Orchestra, danske landsdelsorkestre, Concerto Copenhagen, Kronos Quartet, London Sinfonietta og Lautten Companey Berlin og har med Paul Hilliers Theatre of Voices optrådt på internationale scener som BBC Proms, Berliner Festspiele, Lincoln Center og flere gange i Carnegie Hall. Medvirker på flere filmtracks og over 30 cd-indspilninger på Dacapo, Ondine, Deutsche Grammophon og Harmonia Mundi. Siden 2016 har Else Torp arbejdet sammen med Nick Cave and The Bad Seeds på CD, to film og liveoptræden med Distant Sky i Royal Arena. Sidste efterår medvirkede hun i Den klassiske Musikquiz på DR K, og synger på Theatre of Voices’ In Dulci Jubilo (Dacapo) – BBC Music Magazine 2017 juleanbefaling. I 2018 synger hun blandt andet Kaija Saariahos opera Only The Sound Remains på Paris’ Opera Garnier, Teatro Real de Madrid og Lincoln Center i New York.

 

Den australske sopran Kate Macoboy favner over et bredt repertoire både som ensemblesanger og som solist. Hun har som freelancer optrådt over hele Europa – bla. med DR Voklaensemblet – og ved en lang række koncerter og festivaller i Australien. Kate Macoboy har fast tilknytning til grupper som Ars Nova Copenhagen, Chamber Choir Ireland – som begge dirigeres af Paul Hillier. I London medvirker Kate Macoboy i en lang række produktioner – live såvel som studieindspilninger. Med Theatre of Voices sang hun sidste år bl.a. verdenspremieren på Jóhann Jóhannssons filmkoncert Last and First Men – 2 sopraner, symfoniorkester, elektronik og live film – på Manchester International Festival, dirigeret af Daníel Bjarnason. I  efteråret 2018 synger hun med i den europæiske førsteopførelse af David Langs Love, Fail for RheinVokal og i 2019 medvirker hun bl.a. i en stor vokalproduktion i Elbphilharmonie. I 2010 færdiggjorde hun en master degree i Advanced Vocal Ensemble Studies på et studielegat til Schola Cantorum Basiliensis.

 

Signe Asmussen er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, København, hvorfra hun fik sin debut fra solistklassen i 2001. Med et stort og alsidigt repertoire er Signe Asmussen en af landets mest efterspurgte lied-fortolkere og har givet et utal af koncerter herhjemme og i udlandet, hvor hun også har givet recitals i bl.a. National Gallery og Wigmore Hall i London og Concertgebouw i Amsterdam. Med en særlig interesse for den ny musik har hun været med til at uropføre adskillige nye værker og operaer sammen med ensembler som Figura, Scenatet, Århus Sinfonietta, Theatre of Voices og Athelas Sinfonietta Copenhagen. Signe Asmussen har været solist med næsten alle landets orkestre og har haft flere engagementer på både Det Kongelige Teater og Den Jyske Opera. Udover Aksel Schiøtz prisen har hun modtaget adskillige priser og legater, bl.a. Sonnings Stipendium 2002 samt Tonny Landy og Tove Hyldgaards Legat.

 

Laura Lamph er uddannet på Methodist College Belfast, men bor og arbejder nu i London, hvor hun ofte optræder med vokalgrupper som Dunedin Consort, Gabrieli Consort og Polyphony. I Europa er hun tilknyttet det irske Sestina,  Ars Nova Copenhagen og Chamber Choir Ireland. I sit solistarbejde synger Laura Lamph alt fra jazz til traditionel irsk musik  – med optrædender på BBC Radio 3 og BBC Ulster. På den klassiske side har hun netop optrådt som Irene i Händels opera Theodora med The Irish Baroque Orchestra i Belfast, Bachs kantate Ich habe genug under ledelse af Ashley Stafford i London, samt Vivaldis Other Gloria in collaboration with Aves Cantantes – ligeledes i London. For at sikre sig mod for meget fritid er Laura Lamph manager for Kensington Olympia Festival of Music and the Arts, en velgørenhedsorganisation, som organiserer koncerter og events for unge kunstnere.