DR Koncerthuset og Covid-19 - Klik for at læse mere
X Created with Sketch.
0Din kurv er tom

Marcus Creed: Pludselig er hele verden i samme båd

DR Vokalensemblets chefdirigent Marcus Creed måtte bogstaveligt talt stå af toget, da den første corona-aflysning ramte ham midt i et stort indspilningsprojekt.

De fleste mennesker har oplevet corona-krisen som en støt voksende begrænsning af hverdagen. Men for internationalt efterspurgte kunstnere som dirigenten Marcus Creed var indflyvningen over corona-perioden bogstaveligt talt en zigzag mellem de forskellige lande, som reagerede på krisen i hver deres tempo.

Hvornår indså du første gang, at corona-krisen ville få betydning for dit arbejde som kunstner?

– Noget af det første, der blev aflyst for mit vedkommende, var DR Vokalensemblets koncertturné til Oxford og London i slutningen af marts. Det var en pudsig situation, for da vi aflyste, var englænderne slet ikke begyndt at tage situationen alvorligt, så vi måtte virkelig beklage og undskylde over for de engelske agenter og koncertarrangører. Det var helt tydeligt, at Danmark var et skridt længere fremme.

Hvordan blev du så selv ramt af situationen?

– Jeg havde et stort indspilningsprojekt med SWR Vokalensemblet i Stuttgart, som skulle strække sig over fire uger. Vi skulle indspille korværker af Prætorius og Poulenc, og hver dag tog jeg lyntoget frem og tilbage mellem Stuttgart og mit hjem i Bonn.

En dag, da jeg sad i toget, kom meldingen fra SWR om, at vi måtte stoppe indspilningen øjeblikkeligt, så jeg stod af midt på rejsen, gik ud på perronen og tog toget hjem til Bonn igen. Det var ikke nogen stor overraskelse, men alligevel virkelig hårdt, når vi var så tæt på at være i mål med indspilningen. Nu ved jeg ikke, hvornår vi kan tage projektet op igen.

Har du tænkt over, hvad der kan komme ud af corona-krisen på længere sigt?

– Jeg ved det virkelig ikke, men jeg tror, at vi kan få et andet forhold til hinanden landene imellem. Som englænder synes jeg det er tydeligt at se, at lande som England og USA, der ofte føler sig hævet over resten af verden, nu pludselig har ændret attitude. Pludselig er hele verden i samme båd på en anden måde end ellers, selvom vi til at begynde med reagerede forskelligt på krisen.

En anden ting, som jeg tror mange oplever nu er, at betydningen af de digitale medier og kommunikationsformer. Det er fx helt afgørende for mig, at jeg kan holde tæt kontakt til min datter i Berlin, som jeg skulle have besøgt i april. Det betyder virkelig meget for mig, at vi kan holde tæt kontakt digitalt, nu hvor vi ikke kan komme til at se hinanden.

Se Marcus Creed fortælle om sit forhold til DR Vokalensemblet her: