Stærke sange fra en italiensk ø

Komponisten Hans Werner Henze var så meget på kant med tysk kulturliv, at han isolerede sig på den italienske ø Ischia sammen med sin nære veninde, digteren Ingeborg Bachmann. Sammen skrev de bl.a. korværket "Sange fra en ø", som kan høres i Den Sorte Diamant 29. april med DR Vokalensemblet og musikere fra DR SymfoniOrkestret.

Den tyske komponist Hans Werner Henze var hele livet dybt politisk engageret. Som 12-årig var han blevet presset til at marchere i Hitlerjugend, og resten af sit liv kæmpede han med traumatiske minder og en stærk afsky mod tyskernes manglende erkendelse af deres nazistiske fortid.

Samtidig med, at Henze som voksen fik stor international succes som komponist, var han en hadet figur i tysk kulturliv på grund af sin stærke samfundskritik. Og da han var stærkt tiltrukket af Sydens varme og mentalitet, var løsningen oplagt: han gik i eksil og isolerede sig på den lille, italienske ø Ischia.

Men Henze var ikke alene på sin ø. Hans nære veninde, digteren Ingeborg Bachmann, var med, og sammen fordybede de to kunstnere sig i at skabe nye, grænseoverskridende værker – blandt andet det stort anlagte korværk ”Lieder von einer Insel” (Sange fra en ø), hvor Henze satte musik til et stort, surrealistisk digt af sin veninde.

Det er vigtigt at have tid i sit liv og være helt rolig – hvis man ikke standser op, kan inspirationen ikke finde vej til hjertet,” skrev Henze til sin veninde. ”Vi har en pagt mod den forræderisk dumme verden, og udlever den rene ide om kunstnerlivet.

05_1965_bachmann-henze

Senere skrev Henze sangkredsen ”Orpheus behind the wire” (Orfeus bag pigtråd), som flakker mellem den ældgamle Orfeus-myte og billeder hentet fra jødeudryddelsen under anden verdenskrig. Et værk, som Politiken i 2015 beskrev således:

…en slags seismografisk sårbarhedens poesi, som Henze har sat i musik, som var der tale om moderne madrigaler. Det vil sige raffinerede verdslige tekstmalende vokalkompositioner, som man har kendt dem siden renæssancen (…) Her males ordenes udtryksindhold i avancerede tonesammenstillinger (…) en frossen, itureven beretning.

Oplev de to værker med DR VokalEnsemblet, chefdirigent Marcus Creed og musikere fra DR SymfoniOrkestret 29. april i Den Sorte Diamant.

Køb billet