DR Koncerthuset og Covid-19 - Klik for at læse mere
X Created with Sketch.
0Din kurv er tom

Torsdagskoncert 21. maj – Nikolaj Szeps-Znaider og DR Symfoniorkestret

Den danske verdensviolinist Nikolaj Szeps-Znaider møder fem strygere fra DR Symfoniorkestret på scenen i Koncerthuset – uden publikum. Sammen spiller de mesterværker af Brahms og Schönberg, hvor de seks strygere klinger som et helt lille orkester.

Program

J. Brahms: Sekstet i B-dur
A. Schönberg: Verklärte Nacht

Medvirkende
Nikolaj Szeps-Znaider violin
Johannes Søe Hansen, violin
Stine Hasbirk Brandt, bratsch
Magda Stevensson, bratsch
Henrik Dam Thomsen, cello
Richard Krug, cello

Koncerten sendes på DR P2 torsdag 21. maj kl. 19.20
Genudsendelse søndag 24. maj kl. 12.15

 

 

Kammermusik med dybde og varme

DR Symfoniorkestret må endnu ikke samles på scenen i Koncerthuset. Men en kammergruppe på seks strygere kan faktisk lyde som et helt lille orkester.

Kombinationen af to violiner, to bratscher og to celloer kaldes en sekstet, og den er egentlig ikke så almindelig i klassisk musik.  Johannes Brahms var en af de komponister, der kastede sin kærlighed på sekstettens righoldige muligheder, og han har skrevet to store værker for strygesekstet. Musikken får ekstra dybde af de to celloer i bunden, og det giver fylde og varme at have to bratscher i midten af klangbilledet. Virkningen er som et seksmands orkester, hvor hver musiker alligevel har en individuel rolle.

Brahms’ Sekstet nr. 1 i B-dur er fra 1860, hvor han var bare 23 år. Musikken følger klassiske forbilleder og er i fire satser. Hver sats har sin egen selvstændige ramme, f.eks. er 2. sats en række variationer over et majestætisk tema.

Arnold Schönberg gik helt andre veje med sekstetgruppen, da han i 1897 lavede sit intense stykke Verklärte Nacht (”Forklaret nat”). Her er musikken udformet som en musikalsk digtning på næsten en halv times varighed uden pauser.

Schönberg genfortæller et digt af Richard Dehmel, der beskriver et nyforelsket par. Midt i den mørke nat fortæller kvinden, at hun allerede er gravid med en anden end ham, hun nu har mødt og elsker så højt. Hendes elsker svarer storsindet og trøstende, at barnet vil blive som et barn af deres egen kærlighed. Nattens mørke forvandles på den måde til et forklarelsens lys – og musikkens sidste halvdel bliver en lettet kontrast til begyndelsens knugende følelser.

Verklärte Nacht er et stærkt eksempel på de store forandringer, der fandt sted omkring år 1900, både de musikalske og de sociale. Richard Dehmel blev trukket i retten for sit digt, som blev anklaget for at være usædeligt, og Schönbergs nyskabende strygerstykke vakte skandale ved uropførelsen i Wien.
Verklärte Nacht høres ofte i en udgave for et større strygeorkester, som Schönberg lavede senere, men det er den hudløse version for sekstet, der er originalen.

De medvirkende

Den danske violinstjerne Nikolaj Szeps-Znaider er en af verdens mest berømte violinister, og han har også en international karriere som dirigent. Til efteråret tiltræder han posten som chefdirigent for Lyon Nationalorkester, og på Det Kongelige Teater skal han dirigere Mozarts Tryllefløjten.
https://drkoncerthuset.dk/wp-content/uploads/2020/05/Nikolaj-Znaider-Lars-Gundersen.jpg

44-årige Nikolaj Szeps-Znaider har som både solist og dirigent optrådt med DR Symfoniorkestret mange gange, men i aften spiller han for første gang kammermusik med medlemmer af orkestret. Musikerne på scenen ved denne lejlighed er DR Symfoniorkestrets koncertmester Johannes Søe Hansen på violin samt bratschisterne Stine Hasbirk og Magda Stevensson og cellisterne Henrik Dam Thomsen og Richard Krug.

Se billeder fra prøverne her