DR Koncerthuset og Covid-19 - Klik for at læse mere
X Created with Sketch.
0Din kurv er tom

Torsdags­koncerterne er tilbage – i nyt format

Nu kan små grupper af musikere fra DR Symfoniorkestret igen samles i Koncertsalen for at spille koncerter, som sendes live på P2 – næsten som i gamle dage.

Det er både et helt nyt og alligevel et ’old school’ scenarie, når små grupper musikere fra DR Symfoniorkestret samles foran mikrofonerne på scenen i Koncertsalen de kommende torsdage.

Det er første gang, der sendes levende musik fra DR Koncerthuset siden corona-nedlukningen. Og det er første gang, at musikerne ser hinanden – naturligvis på behørig afstand – efter at orkestret blev sendt hjem på lige fod med resten af DR Koncerthusets personale.

Men selvom det også er første gang i historien, at DR Symfoniorkestret skal spille Torsdagskoncerter uden publikum, er det ’nye’ format i virkeligheden en genklang af, hvordan den levende musik i DR lød i gamle dage.

Den danske violinstjerne Nikolaj Szeps-Znaider spiller kammermusik sammen med fem af DR Symfoniorkestrets strygere ved Torsdagskoncerten 21. maj.

Torsdagskoncert 4. juni; Torsdagskoncert på P2 – Szeps-Znaider, Gislinge & DR Symfoniorkestret

Torsdagskoncert 21. maj; Nikolaj Szeps-Znaider og strygere fra DR Symfoniorkestret

Torsdagskoncert 14. maj: Trio Con Brio Copenhagen

Torsdagskoncert 7. maj: DR Symfoniorkestrets blæserkvintet

Torsdagskoncert 30. april: Kvartet til tidens ende

Se interview med solocellist Henrik Dam Thomsen: “Det er som at komme hjem”


Tilbage til rødderne

Selvom det er nyt for DR at sende direkte koncerttransmissioner efter corona-krisen, kan man sige, at DR Symfoniorkestret vender tilbage til sine rødder med det ‘nye’ format.

Den første, spæde version af DR Symfoniorkestret, der blev grundlagt som en del af DR i 1925, hed nemlig ’Radio-Trioen’ og bestod af tre musikere, som kun spillede for mikrofoner – ikke for levende publikum. Først efter to års udsendelser spillede orkestret, som i mellemtiden var vokset til tidobbelt størrelse, sin første, offentlige koncert. Og i 1933 opstod Torsdagskoncerterne, som er fortsat i lige linje til i dag – altså indtil coronavirus kom på tværs.

Den første levende musik i DR blev i 1925 leveret af ’Radio-Trioen’, som i de følgende år blev opgraderet med flere og flere musikere.

Når små grupper musikere fra DR Symfoniorkestret går på scenen torsdag aftener i den kommende tid, kan man altså sige, at DR spoler tiden tilbage til begyndelsen – og radiolytterne kommer på en rejse tilbage til dengang for næsten 100 år siden, da musikken i højttalerne kom fra en lille trio i et radiostudie.

Læs mere om DR Symfoniorkestrets historie

Lyt til flere Torsdagskoncerter med DR Symfoniorkestret

DR Koncerthuset afventer regeringens retningslinjer for perioden efter 10. maj for at kunne melde ud, hvordan Torsdagskoncerterne forløber efter denne dato.