DR Koncerthuset og Covid-19 - Klik for at læse mere
X Created with Sketch.
0Din kurv er tom

Torsdagskoncert med­ soloharpenist­ Zachary Hatcher

Amerikanske Zachary Hatcher, som er DR Symfoniorkestrets soloharpenist, skulle have været solist med orkestret 4. februar. I stedet spiller han soloværker og kammermusik med sine kolleger i Koncertsalen - med direkte udsendelse på DR P2.

Amerikanske Zachary Hatcher er med sine 24 år det yngste medlem af DR Symfoniorkestret. Han kommer fra en musikerfamilie og har spillet harpe det meste af sit liv – faktisk begyndte han allerede, da han var fire år.

Det var harpens særlige klang, der fik Zachary til at vælge instrument: “En dag kom jeg hjem og sagde til min mor, at jeg ville spille harpe. Jeg havde aldrig set en harpe, men jeg havde hørt dens fantastiske lyd, og siden da har harpen været mit instrument,” fortæller han.

“Harpens klang er magisk – som fra en anden planet, og hver enkelt harpenist har sin egen specielle lyd. Der er ingen afstand mellem musikeren og harpen, når man spiller – ingen bue eller tangenter. Det hele er op til den, der spiller,” siger han.

Som 16-årig blev Zachary Hatcher i 2012 optaget på Juilliard Pre College, en forskole til det berømte konservatorium i New York, og to år efter flyttede han til Europa, fordi han blev optaget på Konservatoriet i Paris.

Efter bare et års studier i Paris vandt Zachary den store Ærespris ved den internationale Léopold Bellan Solistkonkurrencen i Paris, og året efter, i 2016, blev han udnævnt til soloharpenist i DR Symfoniorkestret.

Spiller soloværker og kammermusik for lytterne

Zachary Hatcher skulle egentlig have optrådt som solist med ‘sit eget’ orkester, DR Symfoniorkestret, ved Torsdagskoncerten 4. februar, hvor han skulle uropføre en ny harpekoncert af komponisten Martin Stauning, skrevet specielt til Zachary.

I stedet får han lov til at indtage scenen i Koncertsalen uden orkester – og desværre også uden publikum – pga. corona-nedlukningen. I en særlig koncert, som sendes live på P2 torsdag 4. februar kl. 19.20, spiller Zachary Hatcher soloværker for harpe af Franz Liszt, Diane Moser og Jean Cras.

Han får også selskab af syv kolleger fra DR Symfoniorkestret i fransk kammermusik af Debussy og Ravel. En af dem af solofløjtenist Ulla Miilmann, som er Zachary Hatchers faste duopartner, også uden for orkestret.

Efter pausen kan P2-lytterne se frem til at opleve Den Danske Klaverduo, som spiller Carl Nielsens 3. symfoni Espansiva i komponistens eget arrangement for to pianister.

PROGRAM

Debussy: Danses sacrée et profane for harpe og strygekvintet
Jean Cras: 2 Impromtus (harpe solo)
Diane Moser: Folksong (harpe solo)
Franz Liszt: Koncert etude nr. 3, Des-dur. “ Un Sospiro” (harpe solo)
Ravel: Introduction et allegro for harpe, fløjte, klarinet og strygekvartet (12′)

Medvirkende musikere (alle fra DR Symfoniorkestret):
Zachary James Hatcher, harpe
Ulla Miilmann, fløjte
Kern Westerberg, violin
Austin Lee Hansen, violin
Michael Grolid, bratsch
Cansin Kara, cello
Einars Everss, kontrabas
Pedro Lopez, klarinet

PAUSE

Carl Nielsen: Symfoni nr. 3, arrangeret for to klaverer af Carl Nielsen
Den Danske Klaverduo: Rikke Sandberg og Tanja Zapolski