0Din kurv er tom

DR Symfoniorkestret & Deutsche Grammophon

DR Symfoniorkestret og chefdirigent Fabio Luisi har skrevet kontrakt med det legendariske tyske selskab Deutsche Grammophon om at indspille alle Carl Nielsens symfonier.

View this article in English

Alle, der kan lide klassisk musik, kender det ikoniske gule label fra pladeselskabet Deutsche Grammophon. I mere end et århundrede har selskabet sat tonen i den internationale klassiske musikbranche med indspilninger, som har fundet vej til reoler og playlister over hele verden.

Nu kan DR Symfoniorkestret og Fabio Luisi se frem til at udsende en serie af albums under det berømte gule logo – som det første danske orkester nogensinde. De har nemlig skrevet kontrakt med Deutsche Grammophon om at udgive alle Carl Nielsens seks symfonier på tre albums, som udkommer fra efteråret 2022.

Digitale udgivelser, live-koncerter og cd-boks

De i alt seks symfonier af Carl Nielsen, som vil være fordelt på tre forskellige udgivelser, udkommer i første omgang digitalt. Det vil sige, at de kan høres på alle større streamingtjenester, ligesom man kan downloade hvert album i ekstra høj opløsning på udvalgte tjenester.

Er man typen, der foretrækker at have sin musiksamling i fysisk form, kan man se frem til den 21. april 2023. Her kulminerer DR Symfoniorkestrets Nielsen-serie nemlig med udgivelsen af en cd-boks, som samler de seks symfonier – lige til at stille hjem på hylden.

Samtidig slår DR Koncerthuset dørene op for to ugers Nielsen-hyldest med titlen Nielsen, Nielsen, Nielsen! Her bliver det muligt at opleve alle symfonierne – side om side med en flot samling af Nielsens andre symfoniske værker – fra tonedigte til solokoncerter og de store værker for kor og orkester, som kun sjældent opføres i koncertsalene.

Læs mere om Nielsen, Nielsen, Nielsen! i april 2023

Lyt til indspilningen og bestil cd-boks 

Se musikerliste fra indspilningen

Et drømmescenarie

“Det er selvfølgelig et drømmescenarie at se DR Symfoniorkestret og Fabio Luisi udkomme på det vel nok mest legendariske klassiske pladeselskab, der har så store koryfæer blandt sine kunstnere – både historiske og nulevende,” siger Kim Bohr, der er chef for DR Koncerthuset og kunstnerisk leder for DR Symfoniorkestret.

“Men jeg er særligt glad for, at samarbejdet med Deutsche Grammophon er med til at give vores nationalkomponist Carl Nielsen og dermed dansk musik et historisk løft. Med den nye udgivelsesserie kommer Nielsens symfonier for alvor ind i den internationale klassiske musikkanon, hvilket er fuldt fortjent,” siger Kim Bohr.

Fascineret af Nielsen

Ifølge chefdirigent Fabio Luisi selv er der en oplagt forklaring på den internationale succes, som han og DR Symfoniorkestret har opnået med Nielsens musik på de seneste års udlandsturnéer.

DR Symfoniorkestret har spillet Nielsens symfonier lige siden komponistens egen levetid og har deres egen, udpræget nordiske Nielsen-tradition. Men jeg selv har først opdaget musikken for nylig, og det har givet os et spændende, fælles udgangspunkt for en ny fortolkning af symfonierne.

“DR Symfoniorkestret har spillet Nielsens symfonier lige siden komponistens egen levetid og har deres egen, udpræget nordiske Nielsen-tradition. Men jeg selv har først opdaget musikken for nylig, og det har givet os et spændende, fælles udgangspunkt for en ny fortolkning af symfonierne,” siger Fabio Luisi.

Luisi har flere gange talt i varme vendinger om sin glæde ved at opdage Nielsens musik:

“At lære en ny komponist at kende føles lidt som et kærlighedsforhold. Jo mere jeg udforsker Nielsens musik sammen med DR Symfoniorkestret, jo mere fascinerende synes jeg den er. Nielsen er en interessant, kompleks og dybt original komponist, og jeg er uendeligt glad for, at orkestret og jeg kan bringe hans musik ud til et endnu større publikum gennem samarbejdet med Deutsche Grammophon.”

Verdens ældste pladeselskab

Det gule logo fra Deutsche Grammophon, som kommer til at pryde DR Symfoniorkestrets nye Nielsen-indspilninger, har en stolt historie. Pladeselskabet har domineret det klassiske marked lige siden 1898, og dermed er det verdens ældste eksisterende pladeselskab.

Lige siden den første større orkesterindspilning udkom i 1913 – en Beethoven-symfoni fordelt på fire lakplader – har Deutsche Grammophone både kunstnerisk og teknologisk været med til at sætte standarden i den klassiske musikbranche. Selskabet blev for alvor kendt, da det var blandt de første pionerer, der udsendte klassisk musik på det nye medium compact disc i 1980erne. Her blev Berliner Filharmonikerne og Herbert von Karajan de første kunstnere nogensinde på cd, og flere af selskabets cd-udgivelser med navne som Anne-Sophie Mutter, Daniel Barenboim og verdens førende symfoniorkestre har gennem årene solgt millioner af eksemplarer.

I dag er Deutsche Grammophon en del af Universal Music, og ud over den internationale fysiske og digitale distribution har selskabet flere selvstændige streamingplatforme som bl.a. DG Stage og DG Premium.