Fortællinger

DR Symfoniorkestret

Ind i musikken

Skrevet af Cecilie Rosenmeier

5 Minutter

Gamere har selv valgt musikken til koncerter med DR Symfoniorkestret

Spilmusik er lig med store følelser og fællesskaber hos de tusindvis af danske gamere, som har valgt repertoiret til DR Symfoniorkestrets koncerter med spilmusik. Den 15.-18. maj vækkes den oversete genre til live i DR Koncerthuset med Jakob Stegelmann som vært.

Seks horisontale blokke med DR Koncertkoret, Eivør, Jakob Stegelmann og DR Symfoniorkester til Koncerten Gaming X Symphony 2024.

Ser man på en gamer, der sidder i timevis bag skærmen i sin gamerstol, kan det virke isoleret og ensformigt.

Men går man tættere på de mange tusind danskere, der har brugt en stor del af deres liv på computerspil, foregår der mindst lige så meget inden i dem – og mellem dem – som der gør på den store computerskærm.

DR Symfoniorkestret har rakt ud til danske gamere for at lade dem vælge musikken til orkestrets kommende koncerter med spilmusik Gaming x Symphony. Tusindvis af dem er vendt tilbage med ønsker, minder og personlige fortællinger knyttet til videospil og deres soundtracks. Det har resulteret i fire udsolgte koncerter med titlen Gaming x Symphony, hvor størstedelen af repertoiret er valgt af brugere og publikum.

– Den respons, vi har fået fra gamere i alle aldre, har været overvældende, både i omfang og intensitet. Det er tydeligt, at der knytter sig stærke følelser og personlige oplevelser til de store videospil – og ikke mindst musikken i dem. Derfor ser vi virkelig frem til koncerterne, hvor der er fuldt blus på musikken fra alle de største spil i Koncertsalen, siger Nicolai Abrahamsen, som er redaktionsleder og producent.

 

Gaming X Symphony

15.-18. maj i DR Koncerthuset

Medvirkende: DR Symfoniorkestret, DR Koncertkoret, Eivør (vokal), David Bateson (vokal), Isabel Schwartzbach (vokal), James Sherlock (dirigent)

Vært: Jakob Stegelmann

Musik fra bl.a. Halo, Legends of Zelda, World of Warcraft, God of War mfl.

 

 

 

Store oplevelser

 

I de mange henvendelser fra gamere, som DR Symfoniorkestret har modtaget op til koncerterne ’Gaming x Symphony’, er en lang række personlige fortællinger og minder, som viser hvor stor betydning videospil og spilmusik har haft for deres liv.

Nicolai Abrahamsen fortæller:

– Vi har fået virkelig personlige mails fra brugere, som fortæller at de mødte deres bedste ven eller deres livs kærlighed gennem computerspil. De fortæller om drømme, fantasi og længsel, som har knyttet sig til deres oplevelser i computerspillenes verden – ofte uden at omgivelserne helt har taget det seriøst. Men fælles for dem er, at det hele vækkes til live, når de hører musikken til spillene. Så får følelser og minder – og ofte tårer – frit løb.

 

 

En overset genre

Ligesom videospil ikke normalt betragtes som et kulturprodukt, er spilmusikken en genre, som sjældent anmeldes eller analyseres af musikeksperter og kritikere.

Det er der dog langsomt ved at blive lavet om på. Flere europæiske universiteter har i dag ’ludomusikologer’, dvs. eksperter i spilmusik, og for DR Symfoniorkestret er spilmusikken blevet en fast del af repertoiret, når orkestret inviterer til soundtrack-koncerter med forskellige temaer fra film- og spilverdenen.

- Det nytter ikke noget at lukke øjnene for de store oplevelser, som den symfoniske spilmusik har givet efterhånden flere generationer af gamere. Måske er det til Gaming X Symphony, at vi møder vores nye, klassiske koncertpublikum. Vi spiller musikken live med symfoniorkester, helt uden skærme – ligesom til enhver anden koncert. Og vi kan se, at publikum har et kæmpe fællesskab omkring musikken og alt det, den betyder for dem hver især.

DR Symfoniorkestrets koncerter Gaming X Symphony sendes på P2, DR2 og DRTV