Fortællinger

DR Big Band

Nyheder

Skrevet af Cecilie Rosenmeier

5 Minutter

DR Big Band og Miho Hazama fejrer jubilæum med release og ny kontrakt

DR Big Band markerer sit 60-års jubilæum med udgivelsen af et femdobbelt vinylalbum og releasekoncert i DR Koncerthuset den 10. oktober. I spidsen for både udgivelse og koncert er Miho Hazama, som fortsætter som bandets chefdirigent frem til 2028.

60 år er en moden alder. Men DR Big Bands store jubilæumsudgivelse, som udkommer i dag, peger langt ind i fremtiden.

Udgivelsen består af fem album med helt nykomponeret musik skrevet specielt til bandet af en håndfuld internationale jazzpersonligheder og markeres med releasekoncert 10. oktober, hvor musikken kan opleves i sin helhed i DR Koncerthusets Studie 2.

I spidsen for koncert og udgivelse er DR Big Bands chefdirigent Miho Hazama, som selv har komponeret en del af musikken, samtidig med at hun netop har skrevet ny kontrakt med bandet for perioden 2025-28.

Releasekoncerten sendes efterfølgende på P8 Jazz den 25. oktober.

JUBILÆUMSUDGIVELSE: XL-LX

Femdobbelt vinylalbum med værker af Miho Hazama, Carla Bley, Marilyn Mazur, Palle Mikkelborg og Carl Nielsen/Peter Jensen

Udkommer 20. september på Storyville Records

Releasekoncert 10. oktober kl. 19 i DR Koncerthuset, Studie 2

Medvirkende: DR Big Band, Miho Hazama, Marilyn Mazur mfl.
Køb boksen her

Lyden af nutid

Startskuddet til DR Big Bands jubilæumsfejring lyder allerede i dag, fredag 20. september, hvor bandet udsender et femdobbelt vinylalbum i en eksklusiv jubilæumsboks med titlen ’XL-LX’.

Boksen udkommer på pladeselskabet Storyville Records og består af fem forskellige værker komponeret og arrangeret specielt til DR Big Band af fem store jazzpersonligheder, som alle har eller har haft en særlig tilknytning til bandet.

I forbindelse med udgivelsen inviterer DR Big Band og Miho Hazama til en stort anlagt – ’XL’ – release-koncert i Studie 2, hvor man dels kan opleve alle fem værker i deres helhed, og dels har mulighed for at købe et signeret eksemplar af den nye boks med sig hjem.

Aftenen åbner med musik af to stærke kvindelige profiler, som har krydset klinger med DR Big Band i de senere år: Marilyn Mazur er selv med på scenen i opførelsen af sit værk Sparkles, mens amerikanske Carla Bley mindes i værket Roller Coaster, skrevet specielt til DR Big Band. Herefter slukkes lyset i Studie 2 for en fælles lyttesession med Palle Mikkelborgs komposition The Mind Behind.

Aftenen ender i virtuos, toptunet og spillevende bigband-musik, når DR Big Bands klarinettist Peter Fuglsang blæser liv i Peter Jensens avancerede genkomponering af Carl Nielsens klarinetkoncert. Og som en naturlig kulmination på koncerten – og boksen – lander DR Big Band midt i nutiden, når chefdirigent Miho Hazama leder sin egen Suite Electus.

Fortsætter som chefdirigent

Det er efterhånden fem år siden, at den 37-årige japanske dirigent og komponist Miho Hazama tiltrådte som den første kvindelige chefdirigent i DR Big Bands historie. I løbet af sin tid med bandet har hun stået i spidsen for i alt tre album med bandet, foruden en lang række koncerter og turnéer i ind- og udland.

Miho Hazama er flere gange blevet udråbt som en af de kunstnere, som vil komme til at forme jazzens fremtid på verdensplan. Nu kan hun sammen med DR Big Band offentliggøre, at hendes kontrakt som bandets chefdirigent forlænges i perioden 2025-28:

– I forbindelse med DR Big Bands 60-års jubilæum er det en stor glæde for mig at kunne offentliggøre, at min kontrakt med bandet forlænges til 2028. I løbet af sæsonen samarbejder vi med en fænomenal samling gæstekunstnere, og vi udgiver og præsenterer masser af helt ny musik skrevet specielt til DR Big Band. Jeg kan ikke forestille mig at fejre bandets og dets musikere på en bedre måde, siger Miho Hazama.

Birger Carlsen, som er kunstnerisk leder for DR Big Band, siger om samarbejdet med Miho Hazama:

– Det er en sand fryd at arbejde med Miho Hazama, og det lover kun godt for DR Big Bands videre udvikling, at hun bliver hos os i yderligere en periode.